Kelionė po pasaulio virtuves – pačiame Kauno centre 

Esate vienas iš tų žmonių, kurie mėgsta šalis pažinti per tradicinį jų maistą? Tuomet ši žinia jums gali būti aktuali. Baras „B2O“ neseniai pradėjo kviesti į renginius „Pasaulio virtuvės“, kurių metu organizuojama gastronominė „kelionės“ po įvairias pasaulio šalis.

Kas antrą sekmadienį baro virtuvę perima Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai, o lankytojai gali susipažinti su skirtingų šalių maisto (ir ne tik) kultūra bei išgirsti neįtikėtinas jų gyvenimo istorijas.

Pirmoji „Pasaulio virtuvė“ pristatė Afganistano skonius, o antroji veda į Meksiką. Šios kelionės „gidais“ bus net šešių neseniai į Lietuvą atvykusių meksikiečių kompanija: Abigail, Gosen, Nimsy, Suni, Josue, Gecer.

Žilvino Kuprėno nuotr.

Žilvino Kuprėno nuotr.

Lietuvoje šiuo metų laiką leidžiantys misionieriai pasakoja, kad į Lietuvą atvyko prieš keletą mėnesių. Prieš tai Vokietijoje savanoriavę jaunuoliai teigia, kad jų gyvenimas – sunkiai nuspėjamas: „Niekada negali žinoti, kiek laiko praleisi vienoje ar kitoje šalyje. Metus gyvenome Belgijoje, tuomet vykome į Vokietiją, o dabar jau trys mėnesiai gyvename čia. Keliaujame ten, kur mus siunčia „Apostle of God“ (liet. Dievo Apaštalų) organizacija.“

Vienintelė iš šešių meksikiečių angliškai kalbanti Abigail pasakoja, kad Lietuvoje kompaniją mėgstančią gaminti labiausiai stebina tai, kiek daug patiekalų čia gaminama iš bulvių. Tačiau paklausus, koks patiekalas paliko didžiausią įspūdį, matomas sujudimas tarp kompanijoje esančių vaikinų, kurie nusprendžia, jog geriausias dalykas – lietuviški šaltibarščiai. Nors lietuviškas maistas meksikiečiams ir labai patinka, tačiau kasdienėje jų virtuvėje puikuojasi su lietuviškomis daržovėmis ir kitais ingredientais paruošti tradiciniai meksikietiški patiekalai.

„Kai grįšime į Meksiką, pirmiausia skubėsime valgyti vietinių tacos. Nėra kito patiekalo, kuris taip gerai atspindėtų Meksikos skonius ir spalvas. Taip pat su enchiladomis – nėra šiame pasaulyje nei vieno meksikiečio, kuris nėra valgęs tacos arba enchilados“, – prasitaria Abigail, paklausta, kodėl baro lankytojus nusprendė vaišinti būtent šiais patiekalais.

Žilvino Kuprėno nuotr.

Žilvino Kuprėno nuotr.

Baro lankytojai galės pažinti dieninę ir naktinę Meksiką. Dienos metu (pusryčiams arba pietums), šeimos susirenka valgyti enchiladų, kurias dažniausiai paruošia mama arba močiutė. Naktimis, su draugais, ar šeima, visi mėgaujasi tacos, kuriuos gamina namie arba nusiperka gatvės kavinėse. Šie įdaryti paplotėliai ypač populiarūs futbolo rungtynių proga.

Abu patiekalus vienija esminis Meksikos virtuvės ingredientas – kviečių arba kukurūzų miltų paplotėlis, vadinamas tortilla. Jo populiarumo paslaptis – funkcionalumas, nes dažniausiai tortilla pakeičia peilį ir šakutę. Sakoma, jog tortillas išpopuliarino actekų imperatorius Moctezuma. Pirmoji taquiza“ (taco puota) įvyko konkistadorų laikotarpiu Coyocan vietovėje, kada ispanų kareiviai, švenčiant vieną iš pergalių, buvo vaišinami tacos su kiauliena.

Kitas autentiškas sekmadienio meniu bruožas – gausybė pagardų, nuo aštriausių iki švelniausių, kruopščiai priderintų prie siūlomų patiekalų. Šiais pagardais atsiskleis Meksikos skonių įvairovė – nuo aitraus karščio iki gaivių džiunglių. Po pagrindinių patiekalų misionieriai baro lankytojus lepins tradiciniu meksikietišku desertu Arroz con leche. Tai – meksikietiškas ryžių pudingas, gaminamas iš ryžių, pieno, cukraus, cinamono ir razinų. 

 „B2O“ atstovas Žilvinas Kuprėnas teigia, kad už idėją reikia dėkoti ją pasiūliusiai ir padėjusiai įgyvendinti darnaus vystymosi specialistei Anai Gabrielei Sabancevaitei: „Gabrielė ilgą laiką dirbo Jungtinėse Amerikos Valstijose, žinomose pasaulinėse organizacijose kaip „Huairou Commission“ ir „Urban Catalyst Lab“, kurios užsiima socialinėmis ir bendruomeninėmis iniciatyvomis bei kovoja su socialine atskirtimi ir nelygybe. Kai ji pakvietė susitikti ir pristatė savo idėją, iš karto supratome, kad privalome tai įgyvendinti.“ 

Planuojama, kad renginiai ir toliau vyks kas antrą sekmadienį, lankytojai nebus įpareigoti – galės mokėti tiek, kiek nori, o visa surinkta suma bus skiriama už maistą atsakingiems šalių „ambasadoriams“. Šiuo metu renginių serijos planuose – Sirijos, Malaizijos, Azerbaidžano ir kitų šalių atstovai.

 

Renginys feisbuke
„B2O“ inf.

„ConTempo“ svečiai iš Izraelio Amir ir Hemda: „Savo skirtumais papildome vienas kitą“
Ateinantį savaitgalį net du kartus savo spektaklį ZOOG kauniečiams ir jų svečiams pristatys duetas iš Izraelio Amir Guetta ir...
Kauno kariliono muzikos festivalyje – klasika, tango ir rokas
Kauno karilionas – neatsiejama miesto ritmo dalis, savo varpų taktu diktuojanti miestiečių ir miesto svečių nuotaiką nuo tarpukario. Trečiasis...
Mėnesio tema. Dingusios Kauno šventovės
Po žeme archeologų vis dar laukiantys bažnyčių pamatai, lengva ranka griaunami barokiniai pastatai ir vieno žmogaus užmojis gyvenimą įprasminti...
Operos solistė Asmik Grigorian surengs vienintelį koncertą Kaune
Geriausia pasaulyje šiemet tituluota operos solistė Asmik Grigorian spalio 31 d. Kaune, „Žalgirio“ arenoje surengs išskirtinį „Grand Gala“ koncertą. Akompanuos...
„ConTempo“ svečiai iš Izraelio Amir ir Hemda: „Savo skirtumais papildome vienas kitą“
Ateinantį savaitgalį net du kartus savo spektaklį ZOOG kauniečiams ir jų svečiams pristatys duetas iš Izraelio Amir Guetta ir...
Kauno kariliono muzikos festivalyje – klasika, tango ir rokas
Kauno karilionas – neatsiejama miesto ritmo dalis, savo varpų taktu diktuojanti miestiečių ir miesto svečių nuotaiką nuo tarpukario. Trečiasis...
Mėnesio tema. Dingusios Kauno šventovės
Po žeme archeologų vis dar laukiantys bažnyčių pamatai, lengva ranka griaunami barokiniai pastatai ir vieno žmogaus užmojis gyvenimą įprasminti...
Operos solistė Asmik Grigorian surengs vienintelį koncertą Kaune
Geriausia pasaulyje šiemet tituluota operos solistė Asmik Grigorian spalio 31 d. Kaune, „Žalgirio“ arenoje surengs išskirtinį „Grand Gala“ koncertą. Akompanuos...
#kaunaspilnas
Žymėkite savo nuotraukas #kaunaspilnas ir dalinkitės Kaunu. Kiekvieną mėnesį viena iš pažymėtų nuotraukų yra išleidžiama nemokamo atviruko formatu.
Load More
Something is wrong. Response takes too long or there is JS error. Press Ctrl+Shift+J or Cmd+Shift+J on a Mac.
Patys skaitomiausi
Globoja
Leidžia